Tuesday, May 20, 2014

Chanel imperij.


Gabrielle Bonheur Chanel se je rodila leta 1883, čeprav je sama rada poudarila, da se je rodila leta 1893.

Bila je znana po vztrajnosti, abicioznosti in neverjetni energiji. Če bi odprli svojo omaro, bi v njej brez dvoma našli vsaj en kos, kateri je sledil njeni modni viziji. S svojim unikatnim podpisom pod tradicionalnimi Chanel kostimi in majhnimi črnimi oblekicami je ustvarila brezčasni design.

Njena pariška vizija je ustvarila “manj je več” modno pravilo (poleg številnih drugih). Bila je prva modna oblikovalka, ki je moška oblačila preobrazila v ženske nosljive obleke in dame razbremenila trdih korzetov in s tem ustvarila modernizem v modi. Ko je v dvajsetih letih preteklega stoletja ponudila svojo najbolj prepoznavno dišavo Chanel No.5 (saj je 5 njena najljubša številka), je postala senzacija. “Parfum je neviden, nepozaben, pika na i v modi in napoveduje tvoj prihod in podaljšuje tvoj odhod.”, je Coco razložila.

Svoj prvi butik je odprla v letu 1910 na pariškem Rue Cambon, kjer je sprva prodajala klobuke. Ko je nekega hladnega dne moško spodnjo majico (iz jersey-a) preoblikovala v oblekico, pa je zaslovela. Kreirala je tudi drese ruskih balerin.
”The most courageous act is still to think for yourself. Aloud.”, Je Coco Chanel razglasila. In se je tega tudi držala.
Po njeni smrti je leta 1982 postal kreativni direktor modne hiše Chanel Karl Lagerfeld.

A girl should be two things: classy and fabulous.
Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.
In order to be irreplaceable one must always be different. (Coco Chanel)

No comments:

Post a Comment