Wednesday, October 1, 2014

YVES SAINT LAURENT.

Leta 1983 se je zapisal v zgodovino modne umetnosti, saj je bil prvi živi modni oblikovalec, kateri je prejel samostojno razstavo v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku.
Tokrat pišem o Yves Saint Laurentu, o življenju modne ikone in umetnika, brez katerega svet mode danes nedvomno ne bi bil isti.
Rodil se je leta1936, vendar je že kot najstnik odšel v Pariz, kjer je pod budnim očesom Christiana Diorja ustvarjal nepopisno dobre kreacije.

Y

V naslednjih dveh desetletjih je Saint Laurent sedel na vrhu modnega sveta. Modeli in igralke so hrepenele po njegovih stvaritvah. Žensko garderobo je opremil z blazerji, prosojnimi bluzami in tradicionalnimi kombinezoni. 

Collage3

Poti, ki nas vodijo do uspeha pa vendarle niso vedno lahke. Saint Laurent se je kot večni borec boril proti odvisnosti od alkohola in kokaina.
V začetku leta 1990 je našel trdnejše temelje. Grunge gibanje in njegove večne kreacije so ponovno zasule modno elito in požele uspehe na modnih pistah.

Še danes prevladuje kot močna skala za vse modne navdušence, ter postavlja merila umetnosti. Njegova vztrajna, vznemerljiva in unikatna življenska pot nas lahko nauči, da si življenje moraš graditi, kamen za kamnom.
Yves Saint Laurent je zaradi bolezni umrl v Parizu, 1. junija 2008.
Letošnja kolekcija jesen/zima me je ponovno popolnoma prevzela. Lesketajoči čevlji, večna črnina, tradicionalne prosojne buze in pozornost do detajlov. Čutimo lahko pridih grunge gibanja, ki prevladuje na ulicah po celem svetu.

Collage1

Collage2

Več: http://www.modna-zvezda.si/zgodba-o-ikoni-yves-saint-laurent/

No comments:

Post a Comment